Υλικά
- 1/2 κιλό χοχλιοί (σαλιγκάρια) χοντροί
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι, ξύδι, δενδρολίβανο
Προετοιμασία
Βάζουμε τους χοχλιούς (σαλιγκάρια) σε μια λεκάνη με νερό και τους αφήνουμε μέσα μέχρι να βγάλουν έξω τα κεφάλια τους (αυτό απαιτεί γύρω στα 30 με 40 λεπτά), και στο τέλος τους ξεχωρίζουμε, αν αυτοί έχουν κολλήσει μεταξύ τους. Στη συνέχεια βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση, και μόλις αυτό βράσει, ρίχνουμε τους χοχλιούς μέσα και τους αφήνουμε να βράσουν για δέκα λεπτά. Κατόπιν, πετάμε το νερό και τους καθαρίζουμε καλά. Πετάμε όσους χοχλιούς δεν έχουν βγάλει το κεφάλι τους έξω, τους ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό και τους ξαναβράζουμε για 30 λεπτά, ρίχνοντας όταν αρχίσει να βράζει το νερό λίγο αλάτι και λίγο ξύδι μέσα.
Εκτέλεση
Σουρώνουμε και αλατίζουμε τους χοχλιούς. Βάζουμε το λάδι σ’ ένα τηγάνι να ζεσταθεί και τους ρίχνουμε μέσα με το στόμιο προς τα κάτω για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, το δενδρολίβανο και το ξύδι (οι αναλογίες τους διαφέρουν ανάλογα με το πόσο “πικάντικο” ή όχι θέλουμε να κάνουμε το πιάτο μας) και τους αφήνουμε να ψηθούν για λίγη ώρα σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντάς τους που και που και είμαστε έτοιμοι! Οι χοχλιοί σερβίρονται σε βαθιά πιατέλα